Så går ett besök till

Alla djur behöver sövas innan man gör ingrepp i deras munnar och då sövning kan innebära en risk för djuren är vi måna om att en ordentlig hälsostatus görs innan sövning. Denna kan göras hos oss eller hos en remitterande veterinär och önskvärt är att den görs så nära inpå ingreppet som möjligt. En hälsostatus kan innebära att man lyssnar på hjärtat, känner igenom djuret och eventuellt tar blodprov för att undersöka och följa upp underliggande sjukdomar. Väldigt svårhanterliga eller lättstressade individer kan vi ibland göra undantag för och undersöka i samband med att de är sövda. Detta innebär då förstås en större narkosrisk och är oftast inget vi rekommenderar. I dag finns det lugnande mediciner man kan ge innan veterinärbesöket för att minska stress hos djuren. Prata gärna med oss om detta så hjälper vi er vidare.

Innan ert djurs sövning kommer vi skicka ut ett mail där ni blir ombedda att fylla i en hälsorapport för ert djur där ni uppger eventuella kända sjukdomar samt om djuret i dagsläget medicineras och andra saker som kan vara viktiga att känna till om ditt djur.

Inlämning sker alltid på morgonen och hemlämning sker vanligtvis på eftermiddagen1. I enstaka fall kan undantag göras och ingrepp kan då utföras utanför kontorstid enligt överenskommelse - observera att detta dock kommer medföra en extra kostnad! Då mycket av information kring ingrepp, kostnader, hälsostatus etc. gjorts innan besöket är det inte nödvändigt att det är djurägaren som lämnar och hämtar djuret utan detta kan göras av någon annan. Dock önskar vi att djurägaren eller annan betalningsansvarig är tillgänglig på telefon under hela djurets vistelse. Vid hemlämningen får ni en kort muntlig info kring vad vi gjort och senare kommer ni få journalkopia, tandkort och hemgångsråd hemskickat via mail.

Vad är PTR?

PTR - Professionell Tandrengöring, innebär att djuret sövs för att putsa bort tandsten med hjälp av både ultraljud och manuella metoder. Tandsten tas även under tandköttskanten och i fickor och tänderna röntgas för att upptäcka och utesluta underliggande sjukdomar. Alla tänder sondas, vilket innebär att man mäter djupet på eventuella tandfickor samt ser att inga skador eller sjukdomar finns på tänder och tandkött. Man noterar även andra patologier och förändringar i munhåla och svalg. Allt förs ned i ett tandkort för framtida referens.

Eftersom PTR är en tidskrävande process finns sällan tid och utrymme att utföra mer avancerade ingrepp i samband med detta, så vanligen bokas djuret om för åtgärd längre fram. Fördelen med detta är att man då också vet vad som ska göras och de kostnader som är relaterade till detta. Nackdelen är att djuret behöver sövas igen men två kortare narkoser är ofta mindre påfrestande på kroppen än en lång. Vi tillämpar även paketpris för detta för att hålla nere kostnaderna. Enklare ingrepp kan i regel göras under första narkosen. Om djuret redan gjort en PTR hos en annan veterinär inom ett par månader kan det hända att vi kompletterar med info och bilder efter behov, men oftast kan vi då göra hela det planerade ingreppet under en sövning. Har det dock gått mer än 3 månader sedan en PTR gjorts hos en annan veterinär kommer vi troligen behöva göra en full PTR igen innan eventuellt ingrepp.

Själva ingreppet eller operationen sker därför vanligen under en andra narkos ett par veckor efter första narkosen. Ni bör ha fått ett pris innan inlämningen men skulle något tillstöta som fördyrar ingreppet kontaktar vi er självklart kring detta. Tänk dock på att när detta sker ligger ditt djur ofta i narkos och det kan därför vara bra att redan innan ha funderat över hur man ställer sig till olika scenarier.

Eftervård

Efter ingreppet kommer ni få anpassade rekommendationer kring eftervård, men vanligen kommer ditt djur få recept på smärtstillande mediciner samt restriktioner kring foderval och leksaker. Katter rekommenderas att de hålls inomhus några dagar efter ingreppet. Hanterbara djur som opererat bort tänder bör även sköljas i munnen med vatten eller speciell klorhexidinlösning dagligen för att förhindra infektioner på grund av att foderrester och päls lätt fastnar i stygnen.

Efter ingreppet är ni välkommen på ett gratis återbesök för en avläkningskontroll, vanligen 5-14 dagar efter ingreppet beroende på typ av ingrepp som gjorts. Vi önskar dock att ni hör av er direkt om ni upplever att ert djur inte mår som förväntat efter narkosen. Info kring detta står i hemgångsrådet som mejlas till er.

Foderrestriktioner

Efter en extraktion eller annan operation i munhålan är det viktigt att munhålan hålls så ren som möjligt för att förhindra infektion. Då vi oftast har sytt med självupplösande stygn i munnen bör försiktighet iakttas kring vad ditt djur tuggar på.

Vi rekommenderar därför att man plockar bort alla hårda tuggben och leksaker samt, om man har en hund som gärna plockar upp saker utomhus, använder en öppen korgmunkorg vid promenad om det är svårt att hindra hunden från detta. Katter bör förhindras att gå ut då både fångande av byten och revirstrider kan ställa till det. En nyopererad katt upplevs också ofta som lite svagare av rivaler, vilket kan göra att den lättare blir påhoppad.

Man bör undvika alla former av svårtuggat foder, såsom stora köttbitar, färskfoder, morötter och liknande fram till det att munhålan har läkt. Alla former av rå kost bör undvikas då de ofta har en högre bakterieflora än processad mat samt kan innehålla broskbitar och senor som fastnar i suturerna.

Torrfoder kan oftast ges, men vi rekommenderar att den blötläggs ordentligt innan.

Det bästa fodervalet är mjukmat, gärna i färsform. Bitar i sås/gele går också bra men det är bra att mixa eller mosa dessa de första dagarna. Nackdelen med denna typ av foder är att det gärna fastnar klet i stygnen så vi rekommenderar att man spolar ur munnen ordentligt efter varje måltid (hund) eller åtminstone 1 ggr/dag (katt) för att minska bakterietryck i sårområdet.

Hos vissa individer är det svårt att byta foder och man får då vara noggrannare med att undersöka sårområdet varje dag, vara beredd på ökad risk för komplikationer samt spola lite oftare.

Narkos

Hos oss söver vi antingen med gas- eller injektionsnarkos. Vilken typ vi väljer baseras på djurtyp och hälsostatus. Båda typerna har för- och nackdelar och oavsett vilken typ vi använder har vi alltid noggrann övervakning av ditt djur under hela narkosen.

Efter en narkos reagerar alla djur lite olika. En del kan vara pigga medan andra kan ta ett par dagar på sig att vara “sig själva” igen. Det är alltså helt normalt att ditt djur är trött, vingligt och lite desorienterat när det kommer hem. Första dygnet bör fokus ligga på korta rastningar (hund), samt att erbjuda små portioner mat och vatten. Ni kan förstås alltid höra av er till oss om ni känner oro kring ert djurs beteende eller om något förefaller väldigt ovanligt.

Måendet kan även variera hos samma djur och beror ofta på dagsform, men självfallet får du gärna berätta hur ditt djur har reagerat på narkos förr så vi kan anpassa narkosen så optimalt som möjligt för just ditt djur.


  1. Undantag valpar och kattungar samt extremt stressade individer. ↩︎