FAQ/Vanliga Frågor

F: Ni säger att min hund har ont i munnen, men han äter ju?

S: De flesta djur är mycket duktiga på att dölja smärta och det är ganska ovanligt att djur visar tydliga tecken på munsmärta. Alla tillstånd i munnen gör inte heller ont hela tiden utan man kan snarare likna det vid ett molande obehag som lätt kan akutiseras när man vidrör tanden och då ge en skärande/ilande smärta. Man har också visat att djur som länge går med kroniska smärtor, liksom människor, uppvisar depressionsliknande symptom.

F: Den förra veterinären sa att tänderna såg fina ut, hur kan de bli dåliga så snabbt?

S: Plack och tandsten bildas i munnen hela tiden och enligt ett flertal undersökningar bildas tandsten på ungefär 3 dagar om man inte borstar tänderna. Tandsten är dock inte det som skapar en dålig miljö för tänderna utan det är bakterier som gör detta och deras favoritställe är tandköttskanten och under den, även om de också hjälper till att bygga upp tandstenen. Man skulle kunna se det som att tandstenen fungerar som ett litet hus de bygger för att i lugn och ro kunna gräva sig ned under tandköttskanten. När de väl kommit in en bit under tandköttskanten kommer de inte längre ha så stort behov att detta skyddande skikt och att då bara skrapa bort tandstenen utan att undersöka och rengöra de fickor djuret dragit på sig kommer inte göra någon större skillnad. Särskilt om man inte direkt följer upp detta med tandborstning. A och O är alltså ett friskt tandkött. Sammanfattningsvis kan man alltså redan ha en begynnande tandlossning även om “tänderna ser fina ut” och när denna väl startat kan det gå rätt fort fram till det att tänderna lossnar.

F: Varför har små hundar mer problem med tänderna än stora hundar?

S: Det finns många orsaker, men de främsta är att det finns genetiska komponenter samt att små hundar ofta har väldigt stora tänder i förhållande till sina tunna käkben vilket gör att hela rötterna sällan får plats nere i käkbenet och på så vis gör det lättare för bakterier att gräva sig ned längs tandrötterna och orsaka tandlossning.

F: Är det verkligen nödvändigt att operera ut mjölktänder som inte vill lossna?

S: Det beror helt på situationen. Mjölktänder som sitter kvar trots att de permanenta tänderna kommit upp behöver opereras ut då de annars riskerar att förflytta de permanenta tänderna i felaktiga riktningar samt orsaka skador på dem. Mjölktänder som ser fina och oskadade ut och sitter på samma plats där en permanent tand skulle suttit, men där denna saknas, kan ofta få sitta kvar. Tänk dock på att kolla upp så att en permanent tand inte lurar under mjölktanden, då detta annars kan ge stora problem i framtiden! Var också medveten om att mjölktänder inte är byggda för att sitta kvar i munnen hela livet och därför generellt är skörare och lättare drabbas av skador och tandlossning.

F: Min hund har en tand som inte kommit upp som den ska. Behöver man göra något?

S: Om tanden syns i munhålan behöver man bara vara extra noggrann med munhygienen samt vara beredd på att göra PTR på hunden lite oftare då det bildas något som kallas “pseudofickor”. Detta på grund av att käkbenet inte kan fästa mot den emaljerade delen av tanden.

Om tanden inte syns i munhålan men däremot på röntgen behöver man åtgärda detta, då risken för att djuret utvecklar en cysta kring tanden annars är mycket stor. En cysta äter upp området kring tanden och fyller området med vätska. En obehandlad cysta kan skada omkringliggande tänder och, i extremfall, orsaka käkfraktur. En tidig åtgärd är att föredra och hos unga djur kan man prova att exponera tanden till munhålan, men ofta innebär det att man opererar ut tanden.

F: Min katt har TR och har dragit ut en tand, är den botad nu?

S: Tyvärr inte. TR/Tandresorption, tidigare även kallat FORL, är en mycket komplex sjukdom som, trots att vi känt till den mycket länge, fortfarande gäckar oss. Man känner inte till vad som orsakar TR och man har ännu inte hittat något annat sätt att bota sjukdomen än att avlägsna drabbade tänder. Det finns många olika teorier om allt från virus, foder, stress, genetik och miljö, men ingen vet helt säkert vad som triggar TR. Vad vi däremot tycker oss sett är att inflammationer i munhålan också verkar driva TR vilket innebär att man åtminstone kan bromsa hastigheten på sjukdomen genom att vara noggrann med kattens munhälsa.

F: Min katt har gingivostomatit, vad innebär det?

S: Gingivostomatit är en omfattande inflammation i munhålan där inte bara tandköttet utan även slemhinnan utanför tandköttet är drabbat av inflammationer. Detta är ett mycket smärtsamt tillstånd som i längden ofta leder till att man behöver operera ut flera tänder. Precis som med TR finns inget tydligt klarlagt samband med vilka som drabbas och varför, men de flesta är ense om att virus och immunologiska sjukdomar verkar ligga bakom. Man kan även se en viss ärftlighet.

F: Varför kostar det så mycket?

S: Tandvård hos djur har en mycket liten del i grundutbildningen för veterinärer varför det krävs omfattande vidareutbildning för att bli en bra tandveterinär. Det krävs även en del avancerad utrustning såsom röntgen, narkosutrustning och speciella tandunits för att kunna utföra ett bra jobb. Vidare är PTR, professionell tandrengöring, på djur något som tar tid och i regel behåller vi ditt djur i några timmar vid varje tillfälle. Vi lämnar också garantier på det mesta vi gör, vilket innebär att du därför kan få ett lägre pris i de enstaka fall en komplikation uppstår. Jämför man med humantandvården är det dock inte särskilt kostsamt att operera ut tänder på våra djur under narkos.

F: Hur borstar man tänderna på sin hund/katt?

S: Med en mjuk tandborste och vatten eller speciell fluorfri tandkräm. Läs gärna mer under rubriken Tips & Tricks.

F: Varför måste man ta blodprov innan sövning?

S: Det måste man inte, men det är en rekommendation att man gjort det. Framför allt på äldre djur eller djur som redan har någon form av kronisk sjukdom. En sövning innebär en belastning på kroppens organ och förutom cirkulationen påverkas i huvudsak lever och njurar av detta. Hos ett friskt djur är det inga problem att hantera detta, men vid sjukdom har inte organen sin fulla kapacitet och det kan då hända att de överbelastas. Om man ser på blodprovet innan sövningen att något är avvikande kan man styra narkosen bättre och minska risken för överbelastning på specifika organ. Det ger alltså djuret en säkrare narkos.

F: Varför vill ni titta munnen på min hund/katt innan besöket?

S: Det är alltid bra att veta inför en sövning vad man kan förvänta sig i förhållande till längd på sövningen, ingrepp på djuret och så vidare. Ni får dessutom möjlighet att diskutera eventuella frågor och funderingar direkt med den behandlande veterinären innan behandlingen. Det blir lättare att ge en mer korrekt prisuppgift och vi kan även passa på att ta blodprover om det är något kring djuret som oroar eller förbryllar oss innan sövningen.

F: Mitt djur är jätterädd så jag behöver vara med hela tiden. Får jag det?

S: Diskutera gärna detta innan med oss så ser vi till att anpassa miljön för er hund på bästa sätt beroende på vad den har för besvär. Vi kan, till exempel, hjälpa till med ev medicinering inför besöket, anpassning vid intag/hemlämning samt andra lugnande åtgärder. Dock kan ni inte få vara med djuret hela tiden. Du kan få vara med när djuret somnar och du kan även få vara med när djuret vaknar, men inte under operationen. Om ditt djur ska medicineras behöver vi dock träffa det på ett inledande besök, men även detta kan anpassas för att ge de bästa förutsättningarna för en positiv upplevelse. Diskutera med oss så bestämmer vi tillsammans hur vi gör!